Grid data

Voor de transparantie stelt Elia een reeks gegevens over de Belgische elektriciteitsmarkt tot uw beschikking.

Elia draagt bij aan de transparantie en de harmonisering van de Europese elektriciteitsmarkt. Daarom publiceren wij gegevens over de Belgische elektriciteitsmarkt. Dit is namelijk bij wet verplicht. Een Europese richtlijn bepaalt dat er informatie moet worden gepubliceerd over de Belgische elektriciteitsmarkt. Meer informatie vindt u onder Transparantie van de gegevens van de elektriciteitsmarkt.  

Vergelijk de vooruitzichten met de effectieve afnames van elektriciteit op de pagina Verbruik en voorspellingen belasting. De productiegegevens zijn beschikbaar onder Productie.

Het Belgische elektriciteitsnet maakt deel uit van een geïnterconnecteerd systeem dat zich uitstrekt van Portugal tot Polen. Alle informatie met betrekking tot de interconnecties is beschikbaar onder Interconnecties. Om de productie en het verbruik op zijn net in evenwicht te houden kan Elia een reeks balancingmechanismen activeren. U kan hier meer over lezen onder Balancing.

Om de uitdagingen van morgen aan te gaan en aan de behoeften van de markt tegemoet te komen, moet het net continu evolueren. Elia plant zijn toekomstige investeringen in zijn ontwikkelingsplannen. Als u wilt weten hoe het toekomstige net er zal uitzien, ga dan een kijkje nemen in Grid Development.  

De uitrustingen van een hoogspanningsnet verliezen op natuurlijke of gedwongen wijze een gedeelte van de getransporteerde energie in de vorm van warmte. Dat zijn de energieverliezen. Deze verliezen worden gemeten. Meer informatie vindt u onder Elektriciteitsverliezen in het federale transmissienet.

U vindt ook nuttige lijsten en codes in Lijsten en codes.

Alle transparatiegegevens op de Elia-website zijn getagd met behulp van de CET-/ CEST-tijd.